klima kort

CASE: Udvikling af positive fremtidsfortællinger om et klimavenligt Aarhus

 Fremtidsbilleder / Workshops / Backcasting / Scenarier

 

Klimakrisen er udpeget som et af de vilde problemer i Aarhus Kommune. Den eksisterende fortælling om fremtidens klimavenlige samfund er ofte en demotiverende fortælling om flere afsavn og restriktioner i levevis og produktionsformer. Så hvordan kan vi skabe mere positive fortællinger om en klimavenlig fremtid som alle kan se sig selv i og få lyst til at bidrage til?

 

OPGAVEN

Aarhus Kommune arbejder i disse år med seks komplekse samfundsudfordringer - de såkaldte ‘De vilde problemer’. Problemerne er ’vilde’ i den forstand, at de ikke har én ejer eller én løsning, men mange. De drives af forskellige mekanismer, fra internationale megatrends til lokale arbejdsgange og samarbejdsformer. De er ikke nye, men har på trods af mange års indsatser vokset sig større og større. De i nær fremtid ende med at udfordre vigtige politiske målsætninger.  

Arbejdet med vilde problemer kalder på mere end hverdags innovationer. Der skal andre arbejdsmåder til. I særdeleshed handler det om at finde nye veje, løsninger og måder at tilgå komplekse samfundsudfordringer på. Dette kræver bl.a., at vi kan træde ud af den virkelighed vi kender og forholde os til noget der ikke eksisterer endnu. En del af denne proces er at skabe fortællinger, der kan samle forskellige interessenter om en fælles og motiverende mission for fremtiden. 

Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø arbejder med problemet ‘Klima og bæredygtighed’. Her er en af udfordringerne, at den eksisterende grønne fremtidsfortælling ofte bliver negativt ladet. For eksempel, at borgere og virksomheder i fremtiden må give afkald på alle deres forbrugsvaner og produktionsformer. Ifølge forskningen er denne rammesætning ikke særligt motiverende.

Som innovationspartner var opgaven for CFIA da at udvikle og facilitere metoder, der kan understøtte projektets interessenter i at strække forestillingsevnen mod mere positive og motiverende fremtidsbilleder.

 

METODE OG PROCES

For at udforske hvordan forskellige interessenter kan samskabe positive og motiverende fremtidsbilleder, skabte vi et ’backcasting’-baseret værktøj og afprøvede det på en gruppe deltagere til Aarhus Kommunes Årskonference for Klimaindsatsen 2023.

Med backcasting stiller deltagerne sig ude i en bestemt fremtid og forestiller sig hvilke signifikante forandringer og milepæle, der er gået forud. Deltagerne kunne vælge mellem forskellige fremtidsscenarier som udgangspunkt for deres backcasting. Scenarierne var baseret på viden fra vores samarbejdspartnere og lå inden for klimastrategiske emner som mobilitet, forbrug, erhverv, teknologi m.m..

Deltagerne skulle samarbejde om at beskrive de forandringer, der havde skabt den fremtid de valgte. Dette gjorde de ved at opfinde og skrive korte avisartikler om hvilke nye politikker, relationer, levevis m.m., der var opstået frem mod år 2030. 

Det kan være svært at forestille sig en fremtid, der endnu ikke eksisterer eller ikke nødvendigvis er en direkte progression fra den aktuelle udvikling. Derfor er det vigtigt at understøtte processen med materialer, der kan trigge idéer og kreativitet. Udover fremtidsscenarierne som triggers, præsenteredes deltagerne for futuristisk billedmateriale og 3D-printede fremtidsgenstande. 

 

RESULTATET - LÆRING VI TAGER MED VIDERE I PROCESSEN

Deltagernes avisartikler skabte motiverende fortællinger om en grøn fremtid. Samtidig fremhævede de hvad vi kan eller bør forandre nu og i nærmeste fremtid. Vi stod ikke tilbage med færdigformede handleplaner, men fortællingerne skabte dialog og debat om at:

  • Gentænkningen af vores systemer kan handle om at kombinere det velkendte på nye måder
  • Retningen for fremtiden kan igangsættes nu, for de fleste af forandringerne deltagerne beskrev fandt sted tættere på nutiden end på 2030
  • Selvom de vilde forestillinger kan provokere og sætte tingene på spidsen, skaber de relevante diskussioner af værdier, moral og etik

Dette arbejde med fremtiden gav da både CFIA og projektteamet erfaringer, som vi vil trække på i den videre proces:

  • Fremtidsscenarier og vilde forestillinger kan illustrere hvad vi drømmer om, afprøve vores grænser for hvor langt vi vil gå for vores mål og fremhæve fundamentale behov
  • Materiale, der skal trigge fremtidstænkning, skal både være værdineutralt nok til at inspirere alternative idéer og genkendeligt nok til ikke at virke fremmedgørende. Uden denne balance bliver materialet sværere for deltagerne at bruge

 

SAMARBEJDSPARTNER

Stine Sparrewath, Programkonsulent, Bystrategi, Teknik og miljø

Karen Rud Morthorst, Programkonsulent, Bystrategi, Teknik og miljø

 

KONTAKT

Vigdis Bork Fasting fbv@aarhus.dk