vt huset

CASE: Velfærdsteknologiens Hus – et mødested for velfærden

Sparring / Kortlægning / Workshop / Inddragelse

 

Sundheds- og omsorgssektoren er er både nu og i fremtiden udfordret af flere ældre, kronikere, livsstilsyge og mental syge og sårbare. Det er mennesker, der har brug for hjælp, omsorg og behandling. En del af løsningen ligger i de teknologiske muligheder og velfærdsteknologi bliver derfor en vigtig løftestang ind i arbejdet for at sikre god velfærd i fremtiden. Aarhus Kommune står på en brændende platform og har brug for både at gentænke fysiske lokationer og organisatoriske samarbejder for fremover at tilbyde velfærdsteknologi ud fra borgernes behov. Et muligt initiativ er ét samlet hus – et nationalt center for velfærdsteknologi, som mødested for borgere, medarbejdere, uddannelser, forskning og velfærdsteknologisk erhverv. I 2023 og 2024 arbejder Aarhus Kommune på at kortlægge potentialer og opmærksomheder ved et sådant hus.

 

OPGAVEN

Med ønsker om at fremme borgerens livskvalitet og selvhjulpenhed er CFIA inviteret ind i projektet for at hjælpe med en god inddragelsesproces. CFIA hjælper med at afgrænse borgerfladen forud for beslutninger om byggeri, funktioner og indhold, og med at sikre borgernes stemme i visionerne for et ’Velfærdsteknologiens hus’.

 

METODE OG PROCES

Processen har ind til videre bestået af

Kick off workshoppen ’Saml kræfterne om velfærdsteknologi’. Workshoppen havde til formål at skabe bredt tværgående ejerskab for idéen om en samlet velfærdsteknologi. Dagen var opdelt i to blokke:

  1. Info og Inspo: Fokus på at give indblik i tankerne og beslutninger omkring Velfærdsteknologiens Hus samt en status på projekt og proces. Herefter gennem inspiration og små borgerhistorier fra fremtiden at skabe et fælles fundament af tendenser og succeskriterier, som Velfærdsteknologiens Hus bør bygge på
  2. Velfærdsteknologi på tværs: En arbejdssession i grupper med fokus på at kortlægge udfordringer, opmærksomheder og potentialer, for herigennem af ane antydningerne af fælles ståsteder og potentielle samarbejdsspor og forbindelser på tværs, til brug som afsæt for det videre arbejde.

Workshoppen er opsamlet i ni indsigter, samt en liste over hhv. tendenser indenfor velfærdsteknologi og succeskriterier for projekt ud fra en medarbejder- vinkel. Indsigterne er ligeledes tænkt som trædesten for i næste fase at spørge borgerne selv.

 

Inddragelsesmøde med potentielle samarbejdspartnere fra uddannelsessektoren. Mødet havde til formål at opstarte en god dialog om et potentielt fremtidigt samarbejde.

 

Kortlægningsworkshop med medarbejdere. Formålet med denne workshop var at samle et hold af medarbejdere med tværgående kendskab til velfærdsteknologi og borgeroplevelser, for sammen at producere en pulje af borgereksempler. Disse tænkte borgereksempler har inspiration i virkelige borgerhistorier og har til formål at vise bredden på den borgergruppe, der har berøringen med et fremtidigt hus for velfærdsteknologi. Der blev udarbejdet ca. 60 borgereksempler på workshoppen samt i et supplerende interview. De 60 eksempler er tænkt som en pulje der kan inspirere til at rekruttere konkrete eksisterende borgere, når fokus for borgerinddragelsen er afgrænset.

 

Sparring på udviklingsopgaven. Udover de nævnte aktiviteter har CFIA ageret sparringspartner til projektgruppen med fokus på inddragelse og vedvarende opmærksomhed på borgerperspektivet.

 

RESULTATER

Processen har ind til videre været et skridt på vejen mod at afgrænse feltet for inddragelse af borgerne forud for etableringen af et hus for velfærdsteknologi.

CFIA har leveret en skriftlig opsamling på kick-off workshoppen samt udarbejdet grafiske opsætninger af 10 udvalgte borgereksempler.

 

SAMARBEJDSPARTNER

Rasmus Levy-Møller, Velfærdsteknologi og Hjælpemidler, Sundhed & Omsorg

 

KONTAKT

Kathrine Arlander, ankaar@aarhus.dk
 

 

Billede øverst: ERIK arkitekter