Målkompas

CASE: Fremtidens målstyring - Målkompasset

Idé og prototypeudvikling / design sprint 

Hvordan ser fremtidens målstyring ud? Og hvordan får vi fornyet vores tilgang til arbejdet med mål i en stor kommune som Aarhus? CFIA har sammen med Økonomistyregruppen og Målstyringsgruppen været med til at udvikle Målkompasset; et værktøj og en startpakke som ledere og medarbejdere kan bruge, når vi udvikler og forandrer vores måde at arbejde med mål på. 

 

BAGGRUND 
Aarhus Byråd har besluttet, at Virksomhedsmodellen (ROYE) skal erstattes af Aarhuskompasset. Det betyder, at vi har fået en ny fælles forståelsesramme, der sætter stærkere fokus på det, der har værdi for borgerne og samfundet. Med Aarhuskompasset i hånden er vi derfor i gang med at forny den måde, Aarhus Kommune arbejder på. Vi må nytænke og tilrettelægge vores ledelse, styring og velfærdsudvikling efter det. Ét af de områder, hvor vi skal forny vores tilgang, er i kommunens arbejde med mål. Vi er nødt til at spørge os selv, hvad vores mål egentlig handler om, hvem de er til for, hvordan vi sætter målene – og hvem der gør det. Vi er også nødt til at genbesøge vores opfølgningsprocesser og være nysgerrige på, hvem der følger op på hvad og med hvilket udbytte. 

 

OPGAVEN 
CFIA har arbejdet sammen med Økonomistyregruppen og Målstyringsgruppen om at udvikle og afprøve formater, der kan fungere som hjælpsomme værktøjer til fremtidens arbejde med mål. Sammen har vi udviklet og konkretiseret et koncept, der kan skabe fornyelse i arbejdet med mål - på tværs af fagligheder og afdelinger, og på tværs af politikere, borgere, medarbejdere og deres ledere. Det har været en vigtig ambition, at Målkompasset skulle kunne leve og virke på en måde der vækker indlevelse og engagement. 

 

METODE OG PROCES
Målstyringsgruppen havde forud for samarbejdet med CFIA gennemført et omfattende indsigtsarbejde med involvering af borgere, virksomheder og andre samarbejdspartnere på lige fod med kommunens egne medarbejdere, ledere og politikere. Indsigterne blev analyseret og oversat til en række principper og mulighedsrum. I et design sprint blev målgruppen og konteksten præciseret og der blev udviklet ideer til formater, der skaber indlevelse og engagement hos målgruppen. En prototype på Målkompasset blev skabt, testet, tilrettet og testet igen før Målkompasset fandt sin nuværende form. 

 

RESULTAT 
Målkompasset er et værktøj, der er udviklet sammen med alle dem, der skal have glæde af det. Det kan bruges, uanset om man samarbejder med borgere, virksomheder eller politikere omkring mål, eller ens mål handler om, hvordan organisationen skal fungere ’på indersiden’. Målkompasset er en konkret hjælper til at få øje på, hvor og hvordan der er brug for fornyelse i arbejdet med mål, opfølgning og læring. 

Der er udviklet en startpakke der består af: 

  • Folder der introducerer Målkompasset og de seks principper 

  • Principkort med tilhørende dialogspørgsmål Workshopformat 

  • PowerPoint præsentationer 

  • Plakater 

  • Tegneseriestriber der på humoristisk vis skal sætte fokus på målstyringsudfordringer 

 

CFIA har været en værdifuld samarbejdspartner i processen med at få konkretiseret noget, der i sit udgangspunkt var svært at få greb om. Vi har sammen fået udviklet en startpakke af lækre materialer, der er gennemtænkt og designet til formålet. Og vi har fået flere perspektiver på, hvordan Målkompasset bliver bragt i anvendelse og holdt i live i forskellige kontekster.  

                       Ina Bøge Eskildsen, Chefkonsulent BA 

 

Du kan læse mere om Aarhuskompasset og Målkompasset her: Aarhuskompasset 

 

SAMARBEJDSPARTNERE 
Ina Bøge Eskildsen, Chefkonsulent og programleder ift. Aarhuskompasset, Borgmesterens Afdeling 

Trine Kiil Naldal, Programleder, Borgmesterens Afdeling 

 

KONTAKT  
Stine Vilhelmsen – vstm@aarhus.dk