Digitale transformationer i fokus på Velfærdens Innovationsdag

Den 26. januar afholdt tænketanken Mandag Morgen den ottende udgave af Velfærdens Innovationsdag. Som partner og medarrangør var Aarhus Kommune med til at stille skarpt på nogle af de spændende perspektiver og etiske udfordringer, som den teknologiske udvikling bringer med sig.

Disruption er på alles læber lige nu. Men hvad betyder den digitale transformation for velfærden? Og hvordan udnytter vi teknologierne til det fælles bedste?

Aarhus Kommune deltog som medarrangør, hvor borgmester Jacob Bundsgaard var på scenen for at diskutere den digitale transformations betydning for måden, vi som kommune styrer, udvikler, designer og leverer velfærd på i fremtiden.

Robotterne er kommet til Aarhus
CFIA var også med på Velfærdens Innovationsdag og bidrog til en udstilling omkring, hvordan vi i Aarhus Kommune udforsker digitaliseringens muligheder gennem forskellige innovationsprojekter.

Her kunne de interesserede blandt andet møde den koreanske hjernetræningsrobot Silbot samt Norma - en humanoid robot - der er lanceret som en ny medarbejder i Kultur og Borgerservice.

Hvordan bliver data til velfærd?
Dét spørgsmål stiller vi os selv for øjeblikket i CFIA. Vi samarbejder netop nu med Center for Byudvikling og Mobilitet, hvor vi i en case blandt andet kortlægger borgernes oplevelse af de trafikale udfordringer ved Kyststrækningen i Aarhus.

Borgernes data er her essentielle for at kunne opnå nødvendige indsigter om borgernes trafikale adfærd. Men casen viser også en række dilemmaer og paradokser i forhold til indsigt i borgernes data. Eksempelvis: Hvorfor deler vi som privatpersoner personlige data med giganter såsom Facebook og Google, som anvender det til kommercielle formål, mens vi i langt mindre grad deler data med vores kommune, hvor det omvendt kan komme velfærdssamfundet og os selv til gode?

Mange deltagere var forbi Aarhus-udstillingen for at diskutere nogle af disse dilemmaer som følger i kølvandet på de teknologiske udviklinger, og som vi som kommune skal være klar til at jonglere med i fremtidens velfærdsløsninger.

Læs mere om Velfærdens Innovationsdag på deres hjemmeside eller på denne artikel fra Aarhus Kommune.