Fejl billigt og lær hurtigt! Kør et disciplineret innovationseksperiment.

At afprøve noget nyt er kernen i innovation. Det kalder på eksperimenterende tilgang og dermed også en vis risiko for at fejle. Men fejl er ikke en fjende når vi har med innovation at gøre. Den egentlige fjende i innovation er der hvor vi fejler langvarigt og dyrt! Du får her 5 tips til at køre et hurtigt og billigt eksperiment.

 

Learning by doing

Styrken ved en eksperimenterende tilgang er, at det fremskynder læring ved systematisk at teste antagelser og identificere videnshuller. Hvad skal man vide om problemet, målgruppen, funktionen, formatet for en foreslået løsning for at den bliver en værdiskabende og realiserbar innovation?  Eksperimenter hjælper med at udfylde disse videnshuller uden at afsætte for meget tid eller ressourcer, og de hjælper organisationer med at fremskynde udforskningen af ​​nye potentielle løsningsrum og træffe bedre og mere vidensbaserede beslutninger. 

Men hvad er et godt eksperiment?

Vi ved af erfaring, at innovatører ofte kæmper med at finde det rette udgangspunkt for igangsætning af et eksperiment. Her kommer et par grundlæggende tips som er gode at huske på:

#1 Bring de rette folk til bordet og find nogle at arbejde sammen med.

1+1=3 gælder i høj grad i arbejdet med innovation, og gennembrud af gode idéer kommer sjældent, når man sidder alene ved sit skrivebord. Mangfoldighed af tanke og perspektiv fører til bedre resultater. Vær åben og involverende.

#2 Hold det simpelt:

I innovationsprojekter står man i starten ofte i "the fuzzy frontend". Det kræver at innovatører nedbryder problemet til  den mindst mulige form, for at reducere kompleksitet og gør det til en håndterbar proces, der søger at tackle ét problem ad gangen.

#3 Prøv ikke at løse det hele på én gang eller validere flere hypoteser på en gang:

Ved at indsnævre dit fokus til én nøgleindikator og rapportere fremskridt til interessenterne kan du og dit team effektivt eksperimentere og styre dine fremskridt gennem innovationsmotorens livscyklus af faser for validering.

#4 Test din idé af på dem den skal løse et problem for:

Resultatet af ethvert eksperiment skal være hurtig læring og viden, men du skal sørge for at det er den rigtige viden du har brug for, for at kunne træffe beslutning om den næste handling.

#5 Accepter fejl:

Fra iværksættere kan vi lære, at det er OK at fejle hurtigt og lære af sine fejl. Nogen vil sige, at der skal 100 idéer til 1 succesfuld innovation. D.v.s. for hver eneste succes skal der være sket 99 nedsmeltninger. Nøglen er at lære af fejlene og hurtigt skifte til en mere lovende retning.

Er du interesseret i at læse mere om, hvordan du kan arbejde med eksperimenter som tilgang til offentlig innovation, så kan vi anbefale en artikel fra innovationstænkektanken NESTA: Towards an experimental culture in government: reflections on and from practice

Og for de mere vidensbegærlige er The Experimenter's Inventory, A catalogue of experiments for decision-makers and professionals, udgivet af Alliance for Useful Evidence.

Har du brug for simpel sparring på, hvordan du kan komme i gang med et eksperiment i din praksis, så er vi altid klar på tage et sparringsmøde. Kontakt en af CFIA's konsulenter her, eller skriv til cfi@aarhus.dk