billede med hænder samlet mod hinanden

Morgenmad med mening: Citizen Science

Få konkret inspiration og værktøjer til borgerinddragelse i dit projekt

Arbejder du med borgerinddragelse eller samskabelse med borgere? Så er her muligheden for at udvide din værktøjskasse med Citizen Science.

 

Citizen science er et paraplybegreb som direkte oversat betyder borgervidenskab eller medborgerforskning. Begrebet dækker over forskellige grader af involvering af borgere – lige fra mere klassisk inddragelse til samskabelse af fx løsninger – i samarbejde med forskere eller fageksperter. Tilgangen kan give bedre indsigt og potentielt bedre løsninger, da man arbejder med rigtige menneskers levede liv – og ikke en hypotetisk persona.

 

Et eksempel på Citizen Science er projektet Giv de unge ordet. Her inviterede en række forskere fra Aarhus Universitet en gruppe unge til at samskabe nye muligheder for samtaler om unges mentale sundhed. Resultatet blev bl.a. et samtalespil om mental sundhed og en udstilling om at være ung, som gjorde det lettere for de unge at tale om de svære ting relateret til mental sundhed.

 

Et andet projekt har fundet en måde at crowdsource sig til et bedre overblik over grundvandsspejlet i udsatte områder. Det gør Aalborg Kommune ved hjælp af målinger fra folks baghaver og derfor bliver de klogere på udfordringerne og kan sætte ind hvor det rent faktisk hjælper. Derved bidrager citizen science til at forebygge oversvømmelser i fremtiden.

 

Formålet med dette Morgenmad med Mening er at give dig viden om og inspiration til at udføre citizen science inden for dit eget fagområde. Desuden får du mulighed for at prøve kræfter med et online citizen science projekt og udforske din egen case, hvis du har sådan en i tankerne.

 

Arrangementet har en bred målgruppe, så der er plads til dig, der er ny inden for borgerinddragelse, samt dig, der er en ørn til borgerinddragelsen, men som bare ikke har prøvet citizen science før.

 

Arrangementet finder sted torsdag d. 16. november 2023 ved CFIA på DOKK1 kl. 8.30-11.30.

Program:

  • Check-in og morgenmad
  • Introduktion til Citizen Science v. Lektor Gitte Kragh fra Aarhus Universitet
  • Prøv kræfter med et online Citizen Science projekt via Zooniverse
  • Pause
  • Inspiration fra cases i Aarhus v/ ITK Futures lab
  • Workshop: Skitser dit eget citizen science projekt

 

Tilmeld dig her