Norma

Hvordan skal vi lade robotterne påvirke vores fremtid?

For en ting er sikkert – robotteknologi er en realitet, som sundhedssystem, brugere og arbejdsmarkedet skal forholde sig til i nær fremtid. CFIA havde etiknologi på programmet til årets sidste Morgenmad med Mening den 14. december.

”Hallo how are you” Aarhus Kommunes nye medarbejder, robotten Norma, stod klar til at modtage gæsterne til årets sidste Morgenmad med Mening. Norma giver et kig ind i en nærtforestående fremtid, hvor robotter kommer til at indgå på arbejdspladserne.

Derfor handlede formiddagens to foredrag om de spændende perspektiver og etiske udfordringer, der ligger lige foran os.

Er nye teknologier jobtyve?
Foredragsholder og Ph.d i robotteknologi, Søren Tranberg Hansen, tog medarbejderne på en tour de force gennem robotteknologi og gjorde det klart, at siden vævemaskinerne kom til under industrialiseringen, har man været bange for at teknologi skulle gøre menneskelig arbejdskraft overflødig.

Det er indtil nu ikke sket, men Søren Tranberg Hansen slog fast, at nogle faggrupper kommer til at blive mere påvirket af kunstig intelligens og brugen af computerdata, end andre.

”Tilgangen er ofte, at hvis vi fjerner nogle jobs kommer der nye. Men man kan spørge om, hvem der mister deres job, og hvilke muligheder, de så har? ” Spurgte han retorisk. 

Robotter hjælper demente
Omvendt står de fleste vestlige lande over for en demografisk udfordring, hvor der bliver færre til at passe på flere. Derfor har kunstig intelligens et stort potentiale inden for især ældrepleje. Aarhus Kommune tester eksempelvis, hvordan robotteknologi kan hjælpe ældre med begyndende demens.

Ingen kan spå om fremtiden
Søren Tranberg Hansen fortalte, at computeres beregningsevne cirka fordobles hvert andet år. Hvordan det kommer til at påvirke computeres påvirkning på vores privat- og arbejdsliv i fremtiden umuligt at forudsige, for som han sagde:

”Hver gang vi siger noget ikke er muligt, sker det kort tid efter.”

Den stigende kurve inden for udvikling af robotteknologi fortsætter altså ifølge Søren Tranberg Hansen. I Aarhus Kommune er vi godt i gang med at afprøve robotteknologi i forskellige test og pilotforsøg blandt andet med humanoid robotten Norma, der foreløbig skal være med til at skabe mere viden og give os nogle praktiske erfaringer, der kan bruges på tværs af organisatoriske (og menneskelige) relationer.

Aarhus Kommunes nye kollega: humaniod robotten Norma
video-1482134177 from CFIA on Vimeo.