Udvikling af dialogredskab
Innovationskapacitet
Borgmesterens Afdeling
Udvikling / Design / Afprøvninger og test
Dilemmadialoger - hjælp til de svære samtaler
"Værdi" som begreb er i fokus, når vi som medarbejdere skal øve os i at navigere efter Aarhuskompasset. Med det følger der naturligt dilemmaer, for vi oplever ikke værdi på den samme måde. Men hvilke værdier er vigtigst, hvis vi ikke ser ens på tingene? Det forsøger CFIA at løse med værktøjet "Dilemmadialoger".
OPGAVEN
Dilemmadialoger er stillet som opgave af Direktørgruppen på baggrund af efterspørgsel fra flere faglige organisationer. CFIA er inddraget som hjælp til at give form til værktøjet, som baserer sig på etiske teorier og kendte lytteøvelser.
Uddrag af byrådsindstillingen:
”For at kunne arbejde med de grundlæggende antagelser, skal der også etableres rum for dialog om de dilemmaer, der vil opstå med Aarhuskompasset."
Det kan bl.a. være via forsøg med dialogfora, hvor dilemmaer, der handler om værdi for borgerne og samfundet, kan drøftes grundigt med respekt og forståelse for forskellige ståsteder og med alle relevante parter om bordet.”
CFIA er gået til opgaven med udgangspunkt i de fire nye veje fra Aarhuskompasset: Lytte, løse, lære og lede. "Dilemmadialoger" skal hjælpe os til indledende at forstå, hvorfor vi kan være uenige og hvordan vi ved at lytte – sådan rigtigt – kan skabe bedre tværgående forståelse og i sidste ende løsninger, som skaber værdi for flere. Specialkonsulent Trine Kiil Naldal samt Chefkonsulent og programleder ift. Aarhuskompasset Ine Bøgelund Eskildsen fra Borgmesterens Afdeling har været samarbejdspartnere i projektet.
METODE OG PROCES
Dilemmadialoger er en prototype på et faciliteringskit til brug på tværs af hele organisationen. På baggrund af flere workshops er der udviklet et fysisk sæt bestående af en facilitatorguide, en plakat med guide til ’aktiv lytning’, hjælp til at beskrive dilemmaer og perspektiver på disse samt tre etiske ”ståsteder” til brug på gulvet i en samtale omkring forskellige forståelser af et konkret dilemma.
RESULTAT
Faciliteringskittet testes lige nu forskellige steder i organisationen hos ledere og medarbejdere tæt på driften. Med udgangspunkt i tilbagemeldinger skal løsningen rettes til og udvikles videre.
Vil du vide mere? Så ræk ud til Stine eller Kathrine!
Detaljer
Udvikling af dialogredskab
Innovationskapacitet, Samarbejdsredskaber
Borgmesterens Afdeling
2022
Cases kategorier
-
Brugervenlighed
(3) -
Byudvikling
(2) -
De Vilde Problemer
(3) -
Digitalisering og teknologi
(1) -
Innovationskapacitet
(7) -
Klima og miljø
(5)