Idé og prototypeudvikling / design sprint
Målkompasset - fremtidens målstyring
Hvordan ser fremtidens målstyring ud? Og hvordan får vi fornyet vores tilgang til arbejdet med mål i en stor kommune som Aarhus? CFIA har sammen med Økonomistyregruppen og Målstyringsgruppen været med til at udvikle Målkompasset; et værktøj og en startpakke som ledere og medarbejdere kan bruge, når vi udvikler og forandrer vores måde at arbejde med mål på.
OPGAVEN
Aarhus Byråd har besluttet, at Virksomhedsmodellen (ROYE) skal erstattes af Aarhuskompasset. Det betyder, at vi har fået en ny fælles forståelsesramme, der sætter stærkere fokus på det, der har værdi for borgerne og samfundet. Med Aarhuskompasset i hånden er vi derfor i gang med at forny den måde, Aarhus Kommune arbejder på. Vi må nytænke og tilrettelægge vores ledelse, styring og velfærdsudvikling efter det. Ét af de områder, hvor vi skal forny vores tilgang, er i kommunens arbejde med mål. Vi er nødt til at spørge os selv, hvad vores mål egentlig handler om, hvem de er til for, hvordan vi sætter målene – og hvem der gør det. Vi er også nødt til at genbesøge vores opfølgningsprocesser og være nysgerrige på, hvem der følger op på hvad og med hvilket udbytte.
CFIA har arbejdet sammen med Økonomistyregruppen og Målstyringsgruppen om at udvikle og afprøve formater, der kan fungere som hjælpsomme værktøjer til fremtidens arbejde med mål. Særligt har vi samarbejdet med Chefkonsulent og programleder ift. Aarhuskompasset, Ina Bøge Eskildsen, og programleder Trine Kiil Naldal, begge fra Borgmesterens Afdeling. Sammen har vi udviklet og konkretiseret et koncept, der kan skabe fornyelse i arbejdet med mål - på tværs af fagligheder og afdelinger, og på tværs af politikere, borgere, medarbejdere og deres ledere. Det har været en vigtig ambition, at Målkompasset skulle kunne leve og virke på en måde der vækker indlevelse og engagement.
METODE OG PROCES
Målstyringsgruppen havde forud for samarbejdet med CFIA gennemført et omfattende indsigtsarbejde med involvering af borgere, virksomheder og andre samarbejdspartnere på lige fod med kommunens egne medarbejdere, ledere og politikere. Indsigterne blev analyseret og oversat til en række principper og mulighedsrum. I et design sprint blev målgruppen og konteksten præciseret og der blev udviklet ideer til formater, der skaber indlevelse og engagement hos målgruppen. En prototype på Målkompasset blev skabt, testet, tilrettet og testet igen før Målkompasset fandt sin nuværende form.
CFIA har været en værdifuld samarbejdspartner i processen med at få konkretiseret noget, der i sit udgangspunkt var svært at få greb om. Vi har sammen fået udviklet en startpakke af lækre materialer, der er gennemtænkt og designet til formålet. Og vi har fået flere perspektiver på, hvordan Målkompasset bliver bragt i anvendelse og holdt i live i forskellige kontekster.
Ina Bøge Eskildsen, Chefkonsulent i Borgmesterens Afdeling
RESULTAT
Målkompasset er et værktøj, der er udviklet sammen med alle dem, der skal have glæde af det. Det kan bruges, uanset om man samarbejder med borgere, virksomheder eller politikere omkring mål, eller ens mål handler om, hvordan organisationen skal fungere ’på indersiden’. Målkompasset er en konkret hjælper til at få øje på, hvor og hvordan der er brug for fornyelse i arbejdet med mål, opfølgning og læring.
Der er udviklet en startpakke der består af:
- Folder, der introducerer Målkompasset og de seks principper
- Principkort med tilhørende dialogspørgsmål Workshopformat
- PowerPoint-præsentationer
- Plakater
- Tegneseriestriber, der på humoristisk vis skal sætte fokus på målstyringsudfordringer
Vil du høre mere om Målkompasset? Så ræk ud til Stine!
Detaljer
Målkompasset
Innovationskapacitet, Samarbejdsredskaber
Borgmesterens Afdeling
2021
Cases kategorier
-
Brugervenlighed
(3) -
Byudvikling
(2) -
De Vilde Problemer
(3) -
Digitalisering og teknologi
(1) -
Innovationskapacitet
(7) -
Klima og miljø
(5)