Missionsorienteret innovation / System innovation / Mobilisering / Inddragelse / samarbejde / Prøvehandlinger / Test / Læring / Fremtidstænkning / Missions porteføljer / Nye governancemodeller / Tværgående Mekanismer
Nye veje til at arbejde med Vilde Problemer
Vilde problemer er på alles læber. Også I Aarhus. Det er samfundsproblemer, som vi for længst har erkendt og forsøgt at løse. Men de er fortsat uløste, og ser vi blot få år frem, står de i vejen for, at både nuværende og fremtidige generationer kan opleve det solide og bæredygtige velfærdssamfund, vi kender.
KONTEKST
I Aarhus Kommune arbejder vi med seks vilde problemer; Den stigende mistrivsel blandt unge, manglen på arbejdskraft – både i den offentlige og private sektor, klimaforandringer og grøn omstilling, en stigende segregering og ulighed mellem lokalområderne, en stigende demokratisk mistillid og en befolkning med stadig dårligere helbred.
Læs om CFIA’s bidrag til det vilde problem "Unges mentale trivsel og sundhed" her.
Problemerne er ’vilde’ fordi de er komplekse, hænger sammen og påvirker hinanden, ikke kan ’løses’ med et enkelt tiltag, ikke kun har én årsag, at vi ikke nødvendigvis er enige om årsagerne og fordi de ikke hverken ejes eller ’løses’ af en aktør alene, men skal ’løses’ i samarbejde. Og formentlig kan de slet ikke løses, men vi tror på at vi kan påvirke dem hvis vi arbejder sammen, benytter os af nye metoder, leder og styrer på nye måder og giver plads, tid og rum til at afprøve nye veje og hele tiden lærer og justere.
OPGAVEN
CFIA arbejder tæt sammen med programledelsen for de vilde problemer med at skubbe arbejdet med de vilde problemer frem. Specielt har vi fokus på at udvikle tilgangen til at arbejde med vilde problemer i en politiskdrevet organisation og at hjælpe de seks opgavefællesskaber omkring problemerne frem i deres arbejde.
Dette gør vi gennem at opsøge, videreudvikle, udbrede og implementere viden, inspiration og nye metoder til at arbejde med vilde problemer i en politiskdrevet organisation. Sammen udvikler vi en procesmodel og værktøjer til at arbejde med et vildt problem hvor vi arbejder med en missionsorienteret tilgang, systeminnovation, mobilisering af økosystemet, fremtidstænkning, eksperimenter, prøvehandlinger og missionsporteføljer. Gennem workshops og facilitering af et udviklingsfællesskab sikrer vi at opgavefællesskaberne har adgang til disse metoder, værktøjer og mulighed for at lære af hinanden. CFIA bidrager desuden til designet af den politiske proces for arbejdet med vilde problemer i Aarhus kommune og skubber på nye veje til at lede og styre.
Læs om CFIA’s bidrag til det vilde problem "Klima og bæredygtighed" her.
Derudover bidrager CFIA med omfattende hjælp og sparring til de forskellige opgavefællesskaber som har ansvaret for hvert deres vilde problem. Det gør vi gennem sparring på proces og metoder, hjælp til indsigtsarbejde, mobiliseringsaktiviteter, workshops med borgere, medarbejdere, virksomheder, organisationer, nye forståelser af problemet, kommunikation, udfordrer forståelse og proces, ideudviklingsaktiviteter, klargøring og gennemførelse af eksperimenter og prøvehandlinger med fokus på læring.
Vil du vide mere? Så ræk ud til Stine!
Detaljer
De Vilde Problemer
De Vilde Problemer
Borgmesterens Afdeling
2022 - i dag
Cases kategorier
-
Brugervenlighed
(3) -
Byudvikling
(2) -
De Vilde Problemer
(3) -
Digitalisering og teknologi
(1) -
Innovationskapacitet
(7) -
Klima og miljø
(5)