Hvordan kan du arbejde med indsigter i dit projekt?
I løbet af et projektforløb får I indsamlet en masse indsigter. Men hvornår er noget en indsigt? Og hvordan kan I bruge dem i jeres videre arbejde? I dette blogindlæg kan du blive klogere på, hvordan I bedst muligt arbejder med jeres indsigter i et projekt.
Hvad er indsigter?
I løbet af et projekt indsamler I en masse data. Det kan være via interviews, observationer, workshops eller andre metoder. Alle informationerne herfra danner grundlaget for jeres indsigter.
Indsigter giver projektet retning ved at fastholde og formidle nøje udvalgt viden, der er kommet frem i analysen af jeres data. De åbner op for nye eller hidtil usete perspektiver, som er relevante at arbejdere videre med i projektet. Indsigter er altså bevidst formidlede mønstre, temaer, sammenhænge og årsager - og er dermed ikke ubehandlet data, observationer eller udtrykte behov.
Indsigter er især afgørende i forlængelse af jeres udforskningsfase, fordi I her har indsamlet en masse data, som skal omsættes til mønstre og viden for at skabe fremdrift i projektet - men uanset hvornår i jeres projekt, I indsamler ny data, er det altid vigtigt at afslutte dataindsamlingen ved at definere indsigter.
Men hvordan definerer I en indsigt? Læs videre og bliv klogere!
Sådan bruger i dem
Fem elementer til at opbygge en indsigt
Arbejdet med indsigter foretages primært af projektgruppen, men andre interessenter kan inddrages for at kvalificere dem eller blot kaste et friskt blik på den data, jeres indsigter bygger på.
Når I skal lave jeres indsigter, skal I først analysere jeres data og udvælg de centrale mønstre. Her kan I bruge metoder som mønstergenkendelse og download til at hjælpe jer med at identificere, hvad der er centralt for projektet. Disse centrale elementer vil være basen for jeres videre arbejde med indsigterne.
Når I har fundet de centrale elementer, kan I begynde at bygge jeres indsigter op ved at beskrive dem ud fra fem elementer: Baggrund, dilemma, hvorfor, motivation og ideal. Ved at komme omkring alle elementerne sikrer I, at I får flest mulige relevante nuancer med, når I lige om lidt skal til at lave en opsamlende formidling af indsigten.
"Ved at behandle indsigterne på den her måde, gør vi det nemmere for hele projektteamet at forstå og formidle de centrale elementer, der præger projektet."
Vigdis Bork Fasting, Innovationskonsulent hos CFIA
Nu har I en omfattende beskrivelse af hver indsigt. For at gøre den videre brug af indsigterne nemmere, kan I give indsigten en klar og fængende overskrift, der beskriver essensen af de 5 elementer. Tilføj underbyggende citater eller billeder, der udfolder og beriger indsigten. Brug denne visualisering i jeres projekt ved at hænge dem op på en projektvæg eller have dem tilgængelige i jeres digitale projektmappe, så de er synlige gennem hele projektet.
En beskrivelse af det, I har observeret, og hvad dem, I undersøger, forsøger at opnå.
2. Dilemma
En beskrivelse af, hvad der forhindrer dem, I undersøger, i at opnå det, de gerne vil.
3. Årsag
En beskrivelse af, hvad der skaber og påvirker den nuværende adfærd.
4. Motivation
En beskrivelse af, hvorfor dem, I har undersøgt, ønsker at ændre deres adfærd for at opnå andet eller mere, end de opnår i dag.
5. Ideal
En beskrivelse af det scenarie, som de ønsker at opnå.
Opsummering
De tre vigtigste pointer om indsigter
1. De skaber retning for projektet
Indsigter giver projektet retning ved at fastholde og formidle nøje udvalgt viden, der er kommet frem i analysen af jeres data.
2. De formidler udvalgt data
Indsigter er bevidst formidlede mønstre, temaer, sammenhænge og årsager - og er dermed ikke ubehandlet data, observationer eller udtrykte behov.
3. De skal laves gennem hele projektperioden
Det er altid vigtigt at definere indsigter, uanset hvornår i projektet I indsamler ny data. Ny data giver nye perspektiver, og disse er vigtige at bearbejde og fremhæve ved at bevidst definere dem som indsigter.
Har du brug for hjælp med at udarbejde indsigter i dit projekt?
Så er vi selvfølgelig altid klar til at hjælpe!
Du kan eksempelvis kontakte Vigdis, som tilbyder sparring til dig, der arbejder med et innovationsprojekt i Aarhus Kommune.