Sundhed skal ind i alt
De Vilde Problemer
Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg
Prøvehandling, mobilisering og samarbejde, interview, idégenerering, konceptudvikling, brugerundersøgelser, projektscoping, procesudvikling og facilitering
Pårørendeaftaler – afprøvning af potentialer i øget samarbejde med pårørende på plejehjemmene
En befolkning der lever længere med et stadig dårligere helbred, er en af de komplekse samfundsudfordringer, som Aarhus kommune arbejder med. Her er der bl.a. fokus på at undersøge og udfordre samfundskontrakten og forventningsgabet under spørgsmålene: Hvad er service i fremtiden, hvem skal levere sundhed og hvem skal modtage den? Et af de mulighedsrum, der udforskes, er ’Pårørendeaftaler’.
Aarhus Kommune arbejder med seks komplekse samfundsudfordringer - de vilde problemer. De har ikke én ejer eller løsning, men mange, hvilket kalder på nye metoder, mobilisering af interessenter og systemforandring. Du kan læse mere om CFIA’s arbejde og strategiske involvering i alle seks vilde problemer her.
![møde](/sites/default/files/2025-01/Billede%204_750%20px%20bred.jpg)
OPGAVEN
I en tid med øget pres på velfærdsstaten på grund af den demografiske udvikling og manglende hænder i den offentlige sektor er der i stigende grad kommet fokus på pårørende, og hvilke opgaver de kan påtage sig i relation til at drage omsorg for, hjælpe og støtte deres kære. Samtidig giver flere pårørende udtryk for, at de gerne vil inddrages mere, og at de kan være i tvivl om, hvilken rolle de træder ind i, og hvordan de kan bidrage til livet på plejehjemmet.
CFIA understøtter arbejdsgruppen fra Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg i arbejdet med ’Pårørendeaftaler’. Her undersøges potentialet i, på en mere eksplicit måde end i dag, at indgå aftaler med pårørende omkring samarbejdet om deres nære på plejehjem.
![](/sites/default/files/2025-01/billede_6_750_px_bred_0.jpg)
METODE OG PROCES
I arbejdet har vi haft fokus på at udvide løsningsrummet og eksperimentere med fremtidens service, men også at arbejde konkret med at mobilisere og samarbejde med de aktører, det handler om, for at for at skabe initiativ og aftaler, der er værdifulde for både pårørende, deres nære på plejehjemmet og medarbejdere og forstandere på plejehjemmet.
For at nå dette har CFIA bidraget til projektscoping, procesudvikling, interviews, workshops og facilitering. Metodisk har vi arbejdet med to hovedspor:
- Brugerundersøgelser og indsigtsarbejde
Vi har haft fokus på at forstå behov, barrierer og muligheder hos de involverede aktører. For at blive klogere på potentialerne indledte vi arbejdet med at undersøge, hvem de pårørende er, og hvordan samarbejdet ml. pårørende og plejehjem er i dag. Gennem bl.a. kvalitative interviews med pårørende har vi opnået en dybere forståelse af, hvad der er vigtigt for dem i samarbejdet, hvordan de oplever deres rolle, og hvorvidt de oplever det som deres ret eller en pligt at samarbejde om deres nære og livet på plejehjem. Det har også været vigtigt at inddrage og indsamle perspektiver fra plejehjemsforstandere og medarbejdere for at forstå, hvilke ressourcer, udfordringer, og muligheder, der er forbundet med et tættere og mere formaliseret samarbejde med de pårørende.
Idé- og konceptudvikling
Idéudvikling har spillet en central rolle i arbejdet. De aktører, det handler om, har bidraget med deres perspektiver på, hvad der fungerer godt i dag, hvilke udfordringer der bør adresseres, hvad de drømmer om, samt en masse idéer. Vi har arbejdet iterativt med at omsætte indsigter fra brugerundersøgelser til at identificere potentialer for nye tilgange og udvikle konkrete forslag til prøvehandlinger. Idéerne er efterfølgende blevet kvalificeret gennem en proces, hvor vi bl.a. har udviklet og anvendt prioriteringskriterier til at vurdere og prioritere dem.
Da mennesker og organisationer er forskellige, er det vigtigt at processen og prøvehandlingerne bliver styret af værdier og lyst frem for regler. Processen har taget højde for og er lykkes med at favne den forskellighed. I tog afsæt i virkeligheden frem for i en hurtig løsning.
Lone Bak, Forstander, Plejehjem Ankersgade, Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg
![](/sites/default/files/2025-01/paaroerendeaftaler_crop_2.jpg)
RESULTAT
Vi har udviklet et idékatalog med forslag til prøvehandlinger. Idékataloget indeholder de første spæde ideer til prøvehandlinger, som efterfølgende skal udvælges, kvalificeres og arbejdes videre med af et eller flere plejehjem.
En vigtig del af processen har været at afstemme roller og forventninger og skabe klarhed over, hvilke roller de forskellige aktører kan og ønsker at udfylde. Dialogen har fokuseret på, hvad plejehjemmene kan give fri til de pårørende, hvordan der kan indgås aftaler, og hvor der er behov for støtte fra medarbejdernes side. Aftaler vil kunne spænde fra meget løse forventninger til formaliserede, skriftlige aftaler. De kan variere i graden af forpligtelse og formalitet. Hvordan vi indgår forpligtende aftaler på den bedste måde, som fordrer samarbejdet udforskes yderligere i det videre arbejde med prøvehandlingerne.
Vi har haft stor glæde af CFIA som innovationspartner. CFIA har bidraget til at løfte innovationshøjden i arbejdet ved at bringe nye metoder, perspektiver og værktøjer i spil, der har gjort os i stand til at arbejde med en kompleks udfordring på en ny og systematisk måde. Samarbejdet har været præget af en åben og nysgerrig tilgang, hvor CFIA har formået at skabe en tryg ramme for udforskning af nye ideer med medarbejdere og ledere. Deres faglige ekspertise og faciliteringsevner har været afgørende for at vi nu står med konkrete resultater – herunder et idékatalog med bud på de bedste ideer med rod i virkeligheden.
Mette Solberg, Innovationskonsulent, Staben for Politik, Udvikling og Kommunikation, Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg
Du kan læse mere om CFIA’s bidrag til det vilde problem "Unges mentale trivsel og sundhed" her. Og om bidraget til det vilde problem om Klima her.
![](/sites/default/files/2025-01/billede_2_750_px_bred.jpg)
Vil du vide mere? Så ræk ud til Helene
Detaljer
Sundhed skal ind i alt
De Vilde Problemer, Sundhed og velfærd
Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg
2023-2024
Cases kategorier
-
Brugervenlighed
(4) -
Byudvikling
(2) -
De Vilde Problemer
(6) -
Digitalisering og teknologi
(2) -
Innovationskapacitet
(10) -
Klima og miljø
(5)